Van Volkslogement en eethuis naar 17 luxe appartementen

17 toffe appartementen

Het "Volkslogement en eethuis van het Amsterdamsch Bouwfonds" is in 1932 gebouwd. Het was een betaalbaar hotel voor havenarbeiders, zeelieden en arbeiders die van ver kwamen. In 1968 werd het een tehuis voor onbehuisden en kreeg het de naam Walenburg.

Het gebouw heeft een sobere maar goed gedetailleerde baksteen. De kozijnen van de voormalige eetzaal en het trappenhuis zijn verbijzonderd door ze van staal te maken, het vluchtbalkon op de 1e verdieping heeft een stoere stalen uitvoering. Deze detaillering is het uitgangspunt voor de nieuwe balkons en puien van het nieuwe plan. Het streven van de architect was om de kwaliteiten van het eenvoudige gebouw te laten stralen.

Het karakter van interieur van het gebouw wordt bepaald door de staalconstructie - een optocht van stalen kolommetjes. Deze zijn in het zicht gebleven, daar waar dat gewenst was. Voor de woon- en eetkamers zijn er een aantal weggehaald. Het voormalige Volkslogement is getransformeerd tot 17 appartementen.
Bron: Architectenbureau Jaap Dijkman

Amsterdam
2016-2017
Architectenbureau Jaap Dijkman
eigendom Architectenbureau Jaap Dijkman

Een aantal statistieken bij dit project:

62

weken bouwtijd

1600

vierkante meters vloer

9869

manuren ingezet

"Ik vond het een bijzonder gaaf project met een prachtig mooi pand! Naast het begeleiden van de bouw ben ik ook betrokken geweest bij het begeleiden van enkele wensen van de kopers. Uitdaging bij dit project was dat er geen ruimte was voor een bouwplaats."

Werkvoorbereider